A megfigyelő rendszerekről általában

Régen még kizárólag bankok, üzletek és különböző cégek alkalmazták a kamerákat, mára már azonban egyre több magántulajdonban lévő ingatlanon is találkozhatunk ezzel a biztonsági formával. Az esetek többségében az ilyen rendszerek csak kiegészítik a biztonság egyéb fontos szerkezeteit, hiszen eleve csak megfigyelésre szolgálnak. A kamerák minősége egyre jobb, nagyrészt ma már digitális típusokról van szó, amelyek folyamatos megfigyelést tesznek lehetővé, hiszen a rendszerhez kapcsolódó memóriára akár egy évnyi megfigyelt anyag is ráférhet. Így az anyag akár többször is visszanézhető és kereshető.

A kamerák érzékenysége és extrái szerint nagyon komoly választékból válogathatunk, léteznek éjjellátóak, színesek, fekete-fehérek, fixek, mozgathatóak, zoommal, fókusszal rendelkezők is. Sőt legtöbbjük általában valódi távfelügyelettel rendelkezik, azaz internettel, telefonnal rá tudunk nézni otthonunkra, mi is történik ott. A rendszerek csúcsát talán a vezeték nélküli rendszerek jelentik, hiszen ezek már rendkívül könnyedén, korlátok nélkül telepíthetőek, illetve az ilyen IP alapú megfigyelő kamerák a kép mellett hangot is továbbítanak, így nemcsak láthatjuk, de hallhatjuk is az ott zajló eseményeket. A vezeték nélküli rendszerek kódolt rádiófrekvencián vagy GSM vonalon működnek és kommunikálnak egymással.

A kamerarendszerek két lényeges eleme a kamera és a rögzítő egység. Nem csak a felhasználók, de a telepítők is gyakran hibáznak ezen eszközök jó kiválasztása során. Hiába vesz igen magas felbontású kamerákat 550,600,700TV sorral, ha ezeket egy gyengébb rögzítési paraméterekkel rendelkező rögzítőhöz kapcsolja. Éppen ezért szükséges a kamerák látószöge, fényigénye, zajszűrése és egyéb igen fontos paraméterén túl a rögzítő egységek között is komoly különbséget kell tenni.

Mielőtt kiválasztana egy DVR egységet, nézze meg legalább a rögzítési felbontását, mely manapság kötelezően D1 azaz PAL szabvány teteje felbontásnak kell lennie. 720*576 képsor

Ezen túlmutatóan a rögzítési képsűrűség a másik fontos adat, melynek gyengécske mutatószáma a visszajátszásnál okoz problémát. Minél magasabb ez a szám, annál több képkockát képes rögzíteni másodpercenként. Mai rögzítők elfogadott mutatószáma 6-7 fps-től indulnak.

Természetes dolog, hogy kamera választásnál mindenki a nagyobb látószöget részesíti előnyben, hiszen a nagy látószög azt jelenti, hogy ugyanazzal a kamerával sokkal nagyobb teret tudunk belátni, amelyből logikusan következik, így csökkenthető a kamerák darabszáma egy-egy projekt esetén. Gyakorlatilag kevesebb kamerával tudunk belátni ugyanakkora vagy még nagyobb területet. Általánosságban a megközelítés igaz is, de ahogy a mondás tartja: "Minden éremnek két oldala van"...

Először is vegyük figyelembe, pontosan mi az a tényező a megfigyelési rendszer tervezése során, amit nem áll módunkban megváltoztatni. Nem kell messzire menni a válaszért, hiszen magáról a térről van szó, amely tőlük függetlenül adott, és amit a lehető a legoptimálisabb módon szeretnénk megfigyelni. Az összes többi tényező többé-kevésbé rugalmas.

Egy általánosan megindított kamerás megfigyelési projektnek úgy kell elindulnia, hogy pontosan tudjuk, mit is szeretnénk megfigyelni. Mivel a tér adottságai már léteznek, nem kell mást tennünk, mint kijelölni a tér azon szeletét, amit kamerával szeretnénk figyeltetni. Ha tudjuk, hogy melyik két pont közötti területre vagyunk kíváncsiak, már kereshetjük is hozzá a kamerákat….

"A területünkön lévő mozgást szeretnénk látni"
A projekt kezdeti lépéseként nem árt tisztáznunk először, milyen mozgásokról is van szó pontosan. Nagy a különbség a telepi utakon közlekedő kamionok és az alkalmazottak mozgása között, ezért ez igen fontos momentuma a jó kamerás megfigyelő rendszernek.

"Felismerhetőek legyenek az emberek, autók"
Tökéletes igény, de nem árt meghatározni a kritériumokat, konkrétan, hogy milyen távolságokból (minimum és maximum is) szeretnénk kivehető arcot és rendszámot rögzíteni majdani kameráinkkal. Nem mindegy, hogy egy 30 méter távolságban közlekedő autóról szeretnénk rendszámfotót, vagy egy másfél méterre lévő kapubejárón keresztül haladókat kívánunk fotózni, de az sem elhanyagolható, hogy mindezt nappal, vagy éjszaka szeretnénk kivitelezni.

"Felismerhetőek legyenek az emberek, autók"
Tökéletes igény, de nem árt meghatározni a kritériumokat, konkrétan, hogy milyen távolságokból (minimum és maximum is) szeretnénk kivehető arcot és rendszámot rögzíteni majdani kameráinkkal. Nem mindegy, hogy egy 30 méter távolságban közlekedő autóról szeretnénk rendszámfotót, vagy egy másfél méterre lévő kapubejárón keresztül haladókat kívánunk fotózni, de az sem elhanyagolható, hogy mindezt nappal, vagy éjszaka szeretnénk kivitelezni.

"Az éjszakai felvételek jól kiértékelhetőek legyenek"
Hát igen. Jönnek a következő kérdések is: éjszaka van kellő megvilágítás, vagy a kamerának kell bevilágítania a területet, esetleg a világítás is most kerül kivitelezésre? Itt is ugyancsak fontos tudni, hogy milyen távolságból kell az „értékelhető” felvételeket produkálni.

Képrögzítők:

A kamerák által továbbított képet rögzítik merevlemezre. Egyes típusok érzékelik a képpont változását, így az eseménytelen időszakot nem rögzítik. A képek visszanézése történhet egyesével, teljes képernyővel, vagy az összes kamera kép egyszerre történő osztott nézetben. Tulajdonságait tekintve hasonló a számítógépes rögzítéshez, ugyanúgy 4, 8, 16 csatornás kiszerelésben vásárolható. Jellemzően napjainkban beépített web serverrel kaphatók, amely lehetőséget ad, hogy a kamerák képeit távolról is megnézhessük. Valamint másik fontos tulajdonsága a PTZ vezérelhetőség, amely lehetőséget nyújt, hogy a forgatható kamerákat külön vezérlő egység beszerzése nélkül is tudjuk irányítani. Némely típus hangrögzítésre is alkalmas 1, 2 vagy 4 mikrofonnal. Van lehetőség távoli hozzáférésre is LAN hálózaton keresztül vagy interneten a világ bármely pontjáról. Az asztali rögzítő fölénye, hogy nem szükséges külön számítógépet üzemeltetni ahhoz, hogy a kamera képeit rögzíteni tudjuk, illetve kevesebb az áramfelvétele. Kivitel szempontjából két fő csoport létezik, az önálló asztali (DVR) rögzítő és a számítógépbe helyezhető digitális rögzítő kártya.

Az asztali rögzítők előnyei

Tökéletes minőségben rögzítenek akár több hónapnyi videót. A felvételeket dátum alapján visszakeresheti, sőt, az interneten keresztül élőben, kényelmesen követheti cége munkáját, illetve hétköznapi életét. A rögzítőn meghatározhatja a mozgásdetektálási területet, ilyenkor a rendszer csak a képen bekövetkezett mozgás estén archivál, ezáltal a fölösleges, eseménymentes időintervallumokat kihagyja, így még több napnyi eseményt tud rögzíteni.

Az automatikus lemezkezelés révén, amikor megtelik a winchesteren lévő memória tárhely, a DVR, NVR automatikusan csak a legrégebbi felvételeket írja felül.

A különböző felhasználási jogosultságok alkalmazásával meghatározható például, hogy mely személyek törölhetik a felvételeket, vagy ki, melyik kamera képét figyelheti. Az internetes távoli hozzáférés is levédhető az illetéktelen betekintésektől magas szintű biztonsági jelszavakkal.

Kamerák típusai:

Megrendelőink igényeihez minden esetben egyénre szabott ajánlattal igazodunk. A kamerák típusát elsősorban a megfigyelésre szánt helyszín, a kívánt képfelbontás, a látóterület nagysága, a fényviszonyok, valamint a kamerák használati módja fogja meghatározni.

Kínálatunkban megtalálhatóak a box, a színes, rejtett, az IP Megapixel, valamint éjjellátó infraledes, beltéri és kültéri vízálló kivitelű kamerák.

Hagyományos kamerák: magánhasználatra, kisebb területek megfigyelésére javasoljuk beltéri és kültéri kivitelben.

Box kamerák: Hagyományos kialakítású, viszonylag nagyméretű általában téglalap alakú kamerák. Talán a legelterjedtebb típus, lévén ezek jelentek meg először a piacon. Jellemzője, hogy gyárilag nem rendelkeznek optikával, így szinte bármilyen fókusztávolságú és látószögű lencsével fölszerelhetjük, ami a fő előnye is egyben (könnyedén beállíthatjuk, hogy mit és milyen közelségben szeretnénk látni). Önmagukban éjszakai rögzítésre nem alkalmasak, csak és kizárólag IR megvilágító segítségével. Kültéri s beltéri rögzítésre egyaránt alkalmasak, kültérire azonban ajánlott fűthető kameraházba szerelni őket.

IP Kamera: Hasonlítanak ugyan elődeihez, ugyanakkor technikailag nem tartozik az ipari rögzítők sorába. Ez a kamera ugyanis már önmagában egy komplett megfigyelőrendszer. Kábeles, vagy drótnélküli hálózatunkhoz csatlakoztatva ugyanis belső szoftvere segítségével már önmagában képes továbbítani a rögzített képet az internetre, vagy számítógépünkre. Otthoni illetve kisebb jelentőséggel bíró helységek megfigyelésére kifejezetten javasolt. Kialakításra kapható box, dome és IR formában is.

Dome kamerák: Szerkezetük félgömbszerű, az egyszerűbb, fix, nem mozgatható típusok már nagyon alacsony áron elérhetőek. A komplexebb, speed dome kamerák forgathatók, mozgatásuk táv vezérelhető. Ezeket olyan Megrendelőinknek javasoljuk, akik rendelkeznek portaszolgálattal. A Dome kamerák léteznek ipari (ipari kamera), továbbá vandál biztos kivitelben is. Mennyezetre szereljük, mert oldalfalra csak nagyon ritka esetben alkalmazhatóak. Legtöbbjük fix fókusztávolságú objektívvel szerelve kapható. Egyre divatosabb manapság az IR megvilágítóval szerelt változata is.

Rejtett kamerák: Mivel egy jól látható kamera a betörök elriasztását is szolgálja, így vagyonvédelemi célra nem javasoljuk. Rejtett kamerákat elsősorban üzletekbe, az alkalmazottak megfigyelésére telepítünk, illetve magánhasználatra kapucsengőbe vagy az ajtó kukucskálójába helyezünk még.

Éjjellátó, infra kamerák: Ahogy neve is mutatja (infra led) legfőbb tulajdonságukat, éjjellátó infravörös megvilágítókkal szerelt kameratípusról beszélünk. Talán a leguniverzálisabban használható rögzítő eszköz az eddigiekben felsoroltak közül. Egyetlen hátrányuk a fix zoom és fókusztávolság. Kültérre és beltérre egyaránt alkalmazható, éjjellátási képességük az IR ledek számától függ, általában 15-50 méter között mozog.

A PTZ dóm hálózati kamerák: Teljes szabadságot kínálnak,mivel 360 fokban forgathatók (pan), 180 fokban dönthetők (tilt), széles határok között zoomolhatók, ráadásul fejlett mechanikai kialakításuknak köszönhetően folyamatos mozgásra képesek. A PTZ dóm kamerák ideális megoldást jelentenek olyan megfigyelési helyzetekben, amikor a felhasználónak aktívan követnie kell a célszemély vagy céltárgy mozgását. Ezen kívül „őrjárat” üzemmódban is működtethetők: ilyenkor a kamera automatikusan mozog az előre beprogramozott helyzetek között.