Mi micsoda a riasztórendszerekben

 • Központ
  Feladata a teljes riasztórendszer irányítása, ellenőrzése. Ide futnak be a különböző érzékelők jelei és innen indulnak ki a riasztási jelek is (pl. a sziréna felé) Általában egy fémdobozban helyezik el a transzformátorral és az akkumulátorral együtt.
 • Kezelő
  Általában az előtérben elhelyezett billentyűzet, mellyek a rendszer ki- és bekapcsolását végzi, és amenynek visszajelzője különböző hasznos információkat szolgáltat önnek.
 • Mozgásérzékelő
  A védett területen figyeli a megengedettnél nagyobb változásokat (pl. megengedett változás lehet a háziállat mozgása). Érzékelési távolságuk általában 10 métertől 18 méterig terjed. Az infra sugár tartományban érzékelő eszközök "nem látnak át" az üvegen és a falon, így a külső mozgás nem zavarja őket.
 • Kisállat védett mozgásérzékelő
  A mozgásérzékelők egy speciális fajtája, mely a védett területen lévő kisállatok mozgását kiszűri, és azokra nem ad riasztó jelzést. Azért használjuk őket, hogy a lakásának, házának riasztórendszerét Ön akkor is be tudja kapcsolni, ha kis kedvence otthon marad.
 • Üvegtörés érzékelő
  Az üveg betörését jelzi. Az érzékelő a hanghatást és a légnyomás változást egyszerre érzékeli. Így tudja kiszűrni a nem ablak betöréséből adódó törés jellegű hangokat, mivel pl. egy váza leesésénél nem jelentkezik az ablak betörésekor fellépő hirtelen légnyomás változás.
 • Kültéri fény- és hangjelző
  Behatolás esetén fülsiketítő szirénahangot ad és erőteljesen villog. Az épület külső oldalán helyezzük el úgy, hogy segédeszköz (pl. létra) nélkül ne lehessen megközelíteni. Kinyitási, megrongálási, leemelési kísérletkor... automatikusan elindul a riasztás.
 • Beltéri fény-és hangjelző
  Felépítése és feladata hasonló a kültérihez, de ezt a védett téren bellül helyezzük el.
 • Szabotázs védelem
  A riasztórendszer egyes elemeinek külső, roszindulatú behatás elleni védelme. Cégünk csak olyan rendszereket készít, melyeknél pl. a mozgásérzékelők, központ, fény- és hangjelző.. ilyen jellegű védelemmel van ellátva. Így szétszerelés, megrongálás... kísérlete esetén azonnal riasztó jelzést adnak.
 • Vezeték nélküli rendszer
  Olyan riasztó rendszer, ahol az egyes elemek (központ, érzékelők, kezelő...) nem vezetékekkel kapcsolódnak egymáshoz, hanem rádió jelekkel. Ilyen rendszer telepítése gyorsabb, elkerülhető a vezetékezés, és ha egy érzékelőt később más helyre kell rakni (pl. a lakás átrendezése miatt), akkor sem kell újból vezetékezni, mint a vezetékes rendszerek esetén. Az érzékelőt egyszerűen csak át kell rakni a kívánt helyre.
 • Akkumulátor
  A riasztórendszer központjába és a kültéri hang- és hangjelzőbe használjuk. Biztosítja, hogy áramkimaradás vagy a vezetékek sérülése, elvágása esetén is működőképes maradjon a rendszer.
 • Késleltetés
  A riasztó bekapcsolásakor az az idő, ami alatt Ön elhagyja a házat és a rendszer ténylegesen beélesedik. Hazaérkezéskor azt az időt jelenti, ami alatt a belépőnek ki kell kapcsolnia a rendszert. A késleltetési idők túllépésekor a rendszer riasztani fog.
 • Személyes kód
  Általában 4 vagy 6 jegyű szám, aminek a kezelőn történő beütése bekapcsolja, vagy kikapcsolja a riasztót.
 • Gyorsélésítés
  A kezelő egy meghatározott gombjának folyamatos nyomvatartása, mellyel a rendszer bekapcsolható, de amivel nem kapcsolható ki. Ha Ön nem szeretné elárulni kódját vendégénak, a takarítónak..., de magukra kell őket hegyni a házban, lakésban, irodában, akkor ezek a személyek távozásukkor a gyorsélesító gombbal be tudják kapcsolni a rendszert, de kikapcsolni már nem fogják tudni.
 • Távfelügyelet
  Az Ön riasztórendszerének jelzéseit (pl. a riasztást) a távfelügyeleti átjelző továbbatja egy külső központba, ahol a diszpécserek fogadják és értékelik ezeket a jeleket. Riasztás esetén ez a diszpécser központ fogja Önt telefonon értesíteni, vagy a járőrt küldeni a riasztás helyére, például az Ön otthonához.
 • Kivonuló járőr
  A diszpécserek utasítására kivonul a riasztás helyére és ellenőrzi a riasztás okát. Az ellenőrzés után a tapasztaltaknak megfelelően fog tovább tevékenykedni. Pl. feltartóztatja a behatolót, vagy a rendőrség kiérkezéséig őrzi a házat, lakást. A járőrnek a riasztást követően 15 perccen belül a helyszínre kell érni.